Нейно Величество Поезията

Актуализирано: Апр 16

21 март е Световният ден на поезията, установен като такъв през 1999 г. от ЮНЕСКО


Поетическото изкуство несъмнено е пречистване, което можем да постигнем, заставайки пред белия лист, оглеждайки се в неговата кристална повърхност. Или пък, потъвайки в тихите води на вече написаното от други хора.


Пречистване от злободневната шумотевица, хвърляща прах в чистия и невинен поглед на простора. От тишината вътре в душите ни, която иска да изкрещи колкото се може по-силно, въпреки закономерните й съмнения, че вероятно няма кой да я чуе.


Пречистване от онази пареща болка по нещо или някого, носена от всички нас. Невъзможността ни да разберем света и себе си така, че да бъдем щастливи. Нежеланието ни да посрещаме още удари на живота, защото вече сме станали достатъчно силни и сме научили уроците си.


Пречистване от страданието по изгубената любов, копнежа по несбъднатата мечта, надеждата за по-реалистични илюзии, вярата в останалото човешко достойнство, изкушението от незаслужената победа, разочарованието от несправедливата загуба, греха от несъстоялото се изкупление. Или с една дума – пречистване от споделената с времето самота. И същевременно нейното постоянно утвърждаване.


Поезията ни предразполага да застанем срещу самите себе си – и тук вече няма как да скрием каквото и да било. А и няма нужда, повярвайте ми.


Именно в това се крие магията на поезията като празник и пречистване.

0 преглеждания